12ο Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής

2 Jun 2019

Tο ερασιτεχνικό θέατρο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες.

 

Το ερασιτεχνικό θέατρο, σε ό,τι αφορά στην κοινωνική παρουσία του, στις συνθήκες της λειτουργίας του και στις ίδιες τις επιδιώξεις του, γεννά πάντα ορισμένα ερωτήματα: Τι είναι τελικά το ερασιτεχνικό θέατρο; Σε τι αποσκοπεί; Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις του; Πόσο αναγκαίο είναι; Ποιες είναι οι διαφορές και ποια είναι η αξία του σε σχέση με το επαγγελματικό θέατρο;Και, κυρίως, γιατί θα πρέπει ο θεατής να παρακολουθήσει μία ερασιτεχνική παράσταση;

 

Στο πλαίσιο αυτό, το 2008, με πρωτοβουλία του Θεατρικού Εργαστηρίου του τότε Δήμου Ταύρου και με τη συμμετοχή των Δήμων Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Αιγάλεω, Μαραθώνα και Κορυδαλλού, διοργανώνεται το 1οΔιαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής, διοργάνωση που συνεχίζεται απρόσκοπτα μέχρι σήμερα.

 

 

 

Στα ένδεκα χρόνια της πορείας του, το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου απέκτησε ιδιαίτερα δυναμική πορεία, έχοντας παγιωθεί πλέον ως θεσμός μη διαγωνιστικού Φεστιβάλ, που έχει σκοπό την προώθηση της τέχνης του θεάτρου, της ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και της πολιτιστικής «αδελφοποίησης» των Δήμων που συμμετέχουν σε αυτό. Η δημιουργία του Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου δικαίωσε τον κόπο, το μεράκι, την ανιδιοτέλεια αλλά και το πάθος όλων αυτών που συμμετείχαν σε τέτοια σχήματα. Κάθε χρόνο, ένας ολόκληρος κόσμος ερασιτεχνών τηρεί το «εύ αγωνίζεσθαι» σε έναν θεατρικό μαραθώνιο με πάνω από 80 παραστάσεις που περιλαμβάνουν όλα τα είδη της θεατρικής πράξης. Οι κάτοικοι των Δήμων που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, με την αθρόα συμμετοχή τους κάθε χρόνο, αγκαλιάζουν τη διοργάνωση, αποδεικνύοντας ότι το ερασιτεχνικό θέατρο απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Μέχρι σήμερα, έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αγίου Δημητρίου, Αιγάλεω, Αλίμου, Διονύσου, Ιλίου, Καισαριανής, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας-Αγίου Ιωάννου Ρέντη, Περιστερίου, Περάματος και Πετρούπολης.

 

Στο πρόγραμμα του Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου συμμετέχουν   επιλεγμένες παραστάσεις, με άξονα την ανάδειξη της ποιοτικής ερασιτεχνικής δημιουργίας και την παροχή ευκαιριών σε ολοένα και περισσότερους πολίτες της Αττικής, να παρακολουθήσουν δωρεάν θέατρο στην πόλη τους.

 

Από το 2017, το Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων της Αττικής φέρει τη διεθνή πιστοποίηση EFFELabel. Η διεθνής κοινότητα EFFE - “Europe for Festivals, Festival for Europe” αποτελεί πρωτοβουλία της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ (EFA – “European Festivals Association”) και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή πλατφόρμα που προσφέρει τη δυνατότητα αναγνώρισης και συνασπισμού των πλέον καινοτόμων φεστιβάλ πανευρωπαϊκά, στοχεύοντας στην προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και της επικοινωνίας μεταξύ των σημαντικότερων Φεστιβάλ της Ευρώπης. Η Πιστοποίηση αποτελεί κάτι περισσότερο από μια επίσημη σφραγίδα αναγνώρισης της αδιάκοπης καλής δουλειάς και της προσφοράς του Διαδημοτικού Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής. Συνεπάγεται κυρίως τη δυνατότητα συμμετοχής του σε μια συνεχή διαδικασία επικοινωνίας και ανταλλαγής με τα σημαντικότερα Φεστιβάλ της Ευρώπης και, ως εκ τούτου, την αυξημένη προβολή, την εισαγωγή καινοτόμων ιδεών και, τελικά, την ενίσχυση της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών.

Στόχος κάθε συλλογικής προσπάθειας για την παραγωγή πολιτισμού μέσα σε μια οργανωμένη κοινωνία, είναι να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των ανθρώπων. Το θέατρο αποτελεί μια γνήσια μορφή έκφρασης των εσωτερικών δυνατοτήτων του ανθρώπου, αλλά και μέσο καλλιέργειας, γνώσης και εξύψωσης των ανθρώπινων κοινωνιών.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

 

15 & 16/6/19         Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει»

Ζωρζ Φεντώ, «Από τον γάμο στο διαζύγιο»

17/6/19         Θεατρική ομάδα Δήμου Λαυρεωτικής «Εξόρυξη»

Ευγ. Λαμπίς, «Ένα καπέλο από ψάθα Ιταλίας»

18/6/19         Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Αγίου Δημητρίου

Άκη Δήμου,  «Όθων και Ποθούλα»

19/6/19         Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Νίκαιας-Ρέντη «Ρενδία Λέξις»

        Πάν. Νικολάου, «Ο Θεός μαζί μας»

20/6/19         Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Νίκαιας-Ρέντη «Ρενδία Λέξις»(Παιδική Σκηνή)

Φ. Γκ. Λόρκα, «Οι φασουλήδες τουΚατσιπόρα»

22 & 23/6/19         Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου «Εν Δράσει» (Παιδική Σκηνή)

Στεφ.  Κοσμίδη,«Ο Τιμόθεος και το χαμένο πετράδι της γνώσης»

24/6/19         Ομάδα Θεάτρου Δήμου Αγίας Παρασκευής «ΘΕΑΤΡΟΠΟΙ»

Άντον Τσέχωφ, «Ο Γλάρος»

25/6/19         Πειραματική Σκηνή Δήμου Περιστερίου «Ανδρέας Βαρούχας»

Άντον Τσέχωφ, «ViVaΤσέχωφ»

26/6/19         Θεατρική Ομάδα Δήμου Αλίμου

Παντελή Χορν,  «Το Φιντανάκι»

 

Είσοδος Ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την προσέλευση

 

Το 12οΔιαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Δήμων Αττικής συνδιοργανώνεται το καλοκαίρι του 2019 από τους Δήμους Μοσχάτου-Ταύρου, Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Περιστερίου, Λαυρεωτικής, Αγίου Δημητρίου, Αλίμου και Αγ. Παρασκευής,υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής

 

Πληροφορίες:  

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, Τ.Κ. 177 78, Τηλ. 210 3418550 & 210 3418579

Facebook: ΊδρυμαΜιχάληςΚακογιάννης- Michael Cacoyannis Foundation

Twitter: @MCF_MCacoyannis

Instagram:@mcf.gr | Hashtag: #MCF

Youtube: MCacoyannisF

 

 

Διαδημοτικό Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

15 Ιουνίου έως 26 Ιουνίου 2019

21.00

Στο Θέατρο

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Είσοδος Ελεύθερη

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

«Μαμ» του Σάκη Σερέφα, στο θέατρο Άβατον

18-Nov-2019

1/5
Please reload

November 16, 2019

Please reload