"Ερυθρό" στο θέατρο ΠΚ

28 Nov 2019

Το “ερυθρό” ειναι μία ιστορία για τη βία. Την κρυφή βία. Εκείνη που στη σύγχρονη οικογένεια κρύβεται πίσω από κλειδωμένες πόρτες. Ανοίγουμε;

 

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται στη σκηνή του θεάτρου ΠΚ, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων το θεατρικό κείμενο του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη «Ερυθρό», το οποίο γράφτηκε στα πλαίσια του Studio Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου, με θέμα που κόβει την ανάσα. “Τα χείλη της βάφτηκαν κόκκινα. Τα χέρια του επίσης.” Το “ερυθρό” ειναι μία ιστορία για τη βία. Την κρυφή βία. Εκείνη που στη σύγχρονη οικογένεια κρύβεται πίσω από κλειδωμένες πόρτες. Ανοίγουμε;

 

 
Με τους Ευθύμη Γεωργόπουλο, Κωνσταντίνο Δανίκα και Βιργινία Ταμπαροπούλου, σε σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαϊτζή και πρωτότυπη μουσική της Lou.
                                    
ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:
Δεκαεννέα χρόνια μετά ο Μάρκος θυμάται. Με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Δεκαεννέα χρόνια στο Ίδρυμα. Βίαιος πια. Δεμένος. Θυμάται αυτό που αποκαλούσε Σπίτι. Αυτούς που αποκαλούσε Μπαμπά και Μαμά. Αυτούς που συνέβαλαν σε αυτό που λέγεται νοητική αδυναμία. Στην διαταραχή του κατά την περίοδο της ανάπτυξης του. Ο Μάρκος θυμάται το παιδί, ο Μάρκος ανακαλεί την ανάμνηση των ανθρώπων που  χτίσανε την φυλακή τους. Οι τελευταίες στιγμές, οι αδυναμίες τους, οι αρρωστημένες πράξεις τους, το ψυχολογικό χάος που κατέληξε σε ωμή βία. Δεκαεννέα χρόνια μετά. Δεκαεννέα χρόνια στο Ίδρυμα. Βίαιος. Δεμένος. Ο Μάρκος  θυμάται. Με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο.

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Στέλιος Καλαϊτζής
Σκηνογραφία & ενδυματολογική επιμέλεια : Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί: Άννα Σμπόκου
Πρωτότυπη μουσική: LOU
Βοηθός σκηνοθέτη: Ευγενία Λάβδα
Φωτογραφία: Τζωρτζίνα Στάϊκου
Γραφιστική Επιμέλεια : Christina aka Surehuinel
Facebook Page : https://www.facebook.com/erithro | Ιnstagram Account: @erithro_pk
Παραγωγή: AUDE SAPERE
 

 
Επί σκηνής:
Ευθύμης Γεωργόπουλος, Κωνσταντίνος Δανίκας, Βιργινία Ταμπαροπούλου
 
INFO
Το έργο «Eρυθρό» κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 11 Noεμβρίου 2019 στο θέατρο ΠΚ

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
 
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τιμή προπώλησης μέχρι και 31 Οκτωβρίου: 10 ευρώ
Γενική είσοδος: 13 ευρώ
Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), ατέλειες: 10 ευρώ

Online Ticketing: εδώ εδώ
Τηλ. κρατήσεων: 210 9011677

 

Θέατρο ΠΚ
Κασομούλη 30, μετρό Νέος Κόσμος | Τ. 210 9011677
www.pktheater.gr | Mail: info@pktheater.gr

 

ΕΡΥΘΡΟ, του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη 
Σκηνοθεσία: Στέλιος Καλαϊτζής
Πρεμιέρα:  Δευτέρα 11 Noεμβρίου

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15


 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Ο Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Οι βασικές του σπουδές σχετίζονται με την Εργοθεραπεία και την Παιδαγωγική Θεάτρου. Απόφοιτος του ΤΕΙ Αθήνας, εργάζεται ως εργοθεραπευτής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αλλά και επόπτης εργοθεραπευτών στην ΑΜΚΕ Διάδρασις. Ως εμψυχωτής θεατρικού παιχνιδιού, συνδιαλέγεται με συμπεριληπτικές ομάδες παιδιών κι ενηλίκων, καθώς το 2017 μαζί με τη συνάδερφο του Κάτια Μακρυκώστα, δημιούργησαν το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων «Θεατρικό Παιχνίδι και Ειδική Αγωγή».

 

Το 2015 ξεκίνησε τις σπουδές του στο MSc ‘Θέατρο και Εκπαίδευση’ στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ το ίδιο έτος διέκοψε για λίγο, καθώς εντάχθηκε στο Studio Συγγραφής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2018 εισήχθη στο MSc “Κριτική Παιδαγωγική και Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών” κι αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με το μεγαλύτερο site εκπαιδευτικών www.alfavita.gr διοργανώνοντας παιδαγωγικά σεμινάρια και δράσεις ενώ στο www.eidikospaidagogos.gr αρθρογραφεί και δημιουργεί εκπαιδευτικές επιμορφώσεις σχετικά με την ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

 

Έχει διδάξει στο Aegean College στα προπτυχιακά τμήματα Εργοθεραπείας και Παιδαγωγικών, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί ως εκπαιδευτής ενηλίκων με διάφορους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς όπως το ΙΙΕΚ Όμηρος, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης GoLearn, το Εργαστήρι Συστημικής Θεραπείας ‘Ροδάκινο’, τα κέντρα Δια…Λόγου Τέχνη, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Βοηθών Εργοθεραπείας.

 

Στα πλαίσια της συνεχούς εκπαίδευσης και ανάπτυξης, έχει παρακολουθήσει και ολοκληρώσει επιτυχώς το ‘Εργαστήρι Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού’, του Θεάτρου Ημέρας με Διευθυντή Σπουδών τον κ. Λάκη Κουρετζή, την ‘Παιδαγωγική και Διδακτική Επάρκεια’ του ΚΕΜΕΙΕΔΕ από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, την ‘Εκπαίδευση Εκπαιδευτών και Εθελοντών Φυλακών’ αλλά και την ‘Παροχή Εκπαίδευσης και Υποστήριξης στους Πρόσφυγες’ του Ανοιχτού Ελληνικού Πανεπιστημίου. Σχετικά με την ειδική αγωγή έχει παρακολουθήσεις βασικές εκπαιδεύσεις αξιολόγησης και παρέμβασης όπως η Αισθητηριακή Ολοκλήρωση, το Pecs, το TEACHH, η LEGO-based Therapy, το ΑθηνάΤεστ, την πιστοποίηση στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες κ.α.

 

Θεατρικά του έργα έχουν παρουσιαστεί σε Αθηναϊκές Σκηνές, σε συνεργασία με διάφορους σκηνοθέτες όπως η Γεωργία Μαυραγάνη, η Βάνα Πεφάνη, ο Κοραής Δαμάτης, ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης κ.α. Μέσα στα χρόνια έχει υπάρξει βοηθός σκηνοθέτη, ενώ το 2018 σκηνοθέτησε τη συμπεριληπτική ομάδα ‘Αχ, τι;’ όπου και πήρε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Scratch Night του Bob Theater Festival.

 

Από τις Εκδόσεις Βακχικόν κυκλοφορούν τα δύο του βιβλία:
- Δεν με Ξέρεις, αληθινά μικροδιηγήματα για ένα παιδί που διαμένει σε ίδρυμα ατόμων με αναπηρία (υποψήφιο για τα Public Book Awards 2018)
- Delete, κοινή έκδοση με τη Βάνα Πεφάνη δύο θεατρικών κειμένων με θέμα την κακοποίηση

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ 03.12.2019
 
Η παραγωγή της παράστασης “Ερυθρό” του Παναγιώτη Μπαρμπαγιάννη παραθέτει μία παράσταση για το ΣΕΕΠΕΑ Αττικής σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελετών και ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (ΙΜΕΓΕΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Αναπηρία, στις 3.12.2019 και ώρα 21.15 στο θέατρο ΠΚ.
 
Στόχος μας είναι να τιμήσουμε την ημέρα αυτή αναστοχαζόμενοι πάνω στα θέματα που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, την έννοια της Αναπηρίας ως κοινωνικό κατασκεύασμα κι όχι ως προσωπικό πρόβλημα, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων ή μη συμπολιτών μας σε όλα τα κοινωνικά αγαθά, όπως είναι πρωτίστως η Εκπαίδευση.
 
Την παράσταση θα προλογίσει ο συγγραφέας Παναγιώτης Μπαρμπαγιάννης, εργοθεραπευτής, ενώ μετά την παράσταση θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση των συντελεστών της παράστασης με το κοινό και καλεσμένους απο την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
 
Την εκδήλωση συντονίζει η παραγωγή της παράστασης ερυθρό σε συνεργασία με τον σύλλογο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής και το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (ΙΜΕΓΕΕ).

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Είσαι το Σύμπαν: Το βιβλίο των Deepak Chopra-Μηνά Καφάτου

27-May-2020

1/5
Please reload

Please reload