AKAPNOS! …μια μη καπνιστική & όχι αντι-καπνιστική πρωτοβουλία!

17 Feb 2019

…ποιες είναι οι καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια που μπορούν οι μη καπνιστές να απολαύσουν την έξοδό τους;

“Αυτό που θέλουμε να τονιστεί είναι πως πρόκειται για μια μη καπνιστική πρωτοβουλία και όχι αντι-καπνιστική, δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε διχόνοιες, έχουμε ήδη αρκετούς τσακωμούς. Επικεντρωνόμαστε στο να ενθαρρύνουμε τα καταστήματα τα οποία είναι άκαπνα στους κλειστούς χώρους για να βοηθήσουμε τον κόσμο που ψάχνει τέτοια καταστήματα, να τα βρει”.  Γ. Μπαλαφούτης 

Η ΙΔΕΑ

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται, εκτιμούν και αναζητούν χώρους με άκαπνη ατμόσφαιρα στην Ελλάδα. Σαφής ένδειξη ότι αλλάζει η νοοτροπία μας είναι το πλήθος των ανεξάρτητων και παράλληλων πρωτοβουλιών για να καταγραφούν οι καφετέριες, τα μπαρ, και τα εστιατόρια όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα.

 

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ

Στόχος μας να προωθήσουμε και να επιβραβεύσουμε τα καταστήματα που δεν επιτρέπουν το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, αλλά και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που ψάχνουν ένα τέτοιο κατάστημα για να διασκεδάσουν. Δεν είμαστε αντικαπνιστές, αλλά μη-καπνιστές, και πάνω απ’ όλα ξεκινούμε με θετική διάθεση συνεργασίας. Γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο καθεστώς είναι δύσκολο να αλλάξει στη χώρα μας, αλλά πιστεύουμε στις θετικές ενέργειες που κάθε ένας από μας μπορεί να κάνει και με αυτή μας την κίνηση ελπίζουμε ότι θα δώσουμε ένα ακόμα κίνητρο προς την κατεύθυνση της μη-καπνιστικής νοοτροπίας.

Αρχίζει και γίνεται συνήθεια η ιδέα των άκαπνων καταστημάτων στην Ελλάδα, κι είμαστε εδώ να την ενθαρρύνουμε και να την επιταχύνουμε.

 

ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ

Τα καταστήματα που έχουμε συμπεριλάβει στη λίστα μας πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Δεν επιτρέπουν εξ ολοκλήρου το κάπνισμα στους  τους χώρους

  • Είναι καφετέριες, μπαρ ή εστιατόρια

  • Εδρεύουν οπουδήποτε στην Ελλάδα

Ο ΝΟΜΟΣ

Συνοπτικά, ο νόμος αναφέρει τα εξής:
• απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης. Περισσότερες λεπτομέρειες στο Ν.3868/2010 (ΦΕΚ 129Α’/3.8.2010) και στο Ν.4419/2016 (ΦΕΚ 174/Α/20-9-2016). Εμείς προχωρούμε την κίνηση ένα βήμα πιο πέρα: ψάχνουμε τα καταστήματα που είναι εξ ολοκλήρου άκαπνα στους κλειστούς τους χώρους

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Επειδή η ηλικία, το φύλο, ο τόπος διαμονής μας δεν έχει σημασία, θα επικεντρωθούμε στα εξής:

Είμαστε μια ομάδα απλών Ελλήνων πολιτών και Φιλελλήνων που:
• Ενδιαφερόμαστε γνήσια για το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας
• Επιθυμούμε τη διατήρηση της κληρονομιάς της
• Επενδύουμε έμπρακτα στο μέλλον της και βασιζόμαστε σε αυτό
• Επιθυμούμε τη βελτίωση της αυτοεικόνας των πολιτών της και της εικόνας που έχουν οι εξωτερικοί παραγόντες για αυτήν

 

Δε χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις, ούτε κεντρικός κρατικός σχεδιασμός. Όπως και πολλοί άλλοι οργανισμοί εθελοντών στην Έλλάδα, έτσι κι εμείς επιθυμούμε με μια σειρά μικρών κινήσεων/έργων να βοηθήσουμε στην εδραίωση του αλληλοσεβασμού και την πολιτιστική-οικονομική ενίσχυση της πατρίδας. 

 

Περιμένουμε πως η προσπάθεια από ιδιώτες μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα, όταν γίνεται επισταμένα και σωστά.

 

Επικεντρωνόμαστε να προσφέρουμε τα εξής: εθελοντισμό που εκτελείται με επαγγελματικού επιπέδου ποιότητα, αξιοπιστία στα αποτελέσματα της σελίδας, φιλική διάθεση προς καταστήματα και πελάτες. Είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε καλοπροαίρετες ιδέες, διορθώσεις, και προτάσεις. Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο info@akapnos.gr.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

"Η μέση διάρκεια ζωής των πλυντηρίων" στο θέατρο ΠΡΟΒΑ από την Παρασκευη 22 Νοεμβρίου

17-Nov-2019

1/5
Please reload

November 16, 2019

November 14, 2019

Please reload