ASIAN POP NEWS: Αγίου Βαλεντίνου… στην Ασία!

12 Feb 2019

..προσέξτε τί είδους σοκολατάκι θα κάνετε δώρο! Μπορεί να στείλετε λάθος μήνυμα!

 

Με το πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότερες χώρες γιορτάζουν την ημέρα της αγάπης,  την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Ξεκινάμε με την «σε όλα τα κάνω διαφορετικά»...

 

Ιαπωνία!
Μια μέρα που την περιμένουν όλοι με ανυπομονησία, κυρίως όμως οι σοκολατοβιομηχανίες που βγάζουν τα κέρδη μισού χρόνου εκείνες τις μέρες.

Πρώτη φορά η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου έκανε την εμφάνισή της το 1936 όταν η εταιρεία ζαχαροπλαστικής  Morozoff Ltd, σκέφτηκε να φέρει τη γιορτή για να αυξήσει τις πωλήσεις της στους ξένους κάτοικους της χώρας. Χρειάστηκαν περίπου 30 χρόνια στα οποία μεσολάβησαν κι άλλες εκστρατείες και διαφημίσεις μέχρι η μέρα αυτή να γίνει φαινόμενο.

Στη δεκαετία του 1950 μια κατασκευάστρια εταιρεία ιαπωνικής σοκολάτας, εμπνευσμένη από το δυτικό έθιμο, άρχισε να φτιάχνει σοκολάτες σε σχήμα καρδιάς κυκλοφορώντας τις με το σλόγκαν: «14 Φεβρουαρίου, η μέρα που οι γυναίκες εξομολογούνται την αγάπη τους με ένα κουτάκι σοκολατάκια». Βρισκόμαστε σε μία μεταπολεμική Ιαπωνία όπου έψαχνε τρόπους να αναζωπυρώσει την οικονομία της, ενώ ταυτόχρονα ήταν ανοικτή σε ιδέες και έθιμα που προέρχονταν από τη Δύση.

 

Γιατί όμως να είναι οι γυναίκες που προσφέρουν και όχι οι άντρες; Λάθος στη μετάφραση! Το στέλεχος της εταιρείας που ανέλαβε τη διαφήμιση μετέφερε αντίστροφα το ποιος κάνει δώρο σε ποιον τη συγκεκριμένη μέρα.

 

Υπάρχουν 3 είδη σοκολάτας που προσφέρονται τη μέρα της αγάπης:

  1. Giri-choko (義理チョコ) . Από το giri που σημαίνει υποχρέωση και το choko από το chocolate που είναι η σοκολάτα. Αποτελούν τις σοκολάτες που οι γυναίκες προσφέρουν στους άντρες συναδέλφους, φίλους-γνωστούς αλλά και μέλη της οικογένειας ως ένδειξη ότι «σε νοιάζομαι» και δεν περιέχουν ερωτικά συναισθήματα. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και οι chō-giri choko (εξαιρετική υποχρέωση) όπου τις προσφέρεις καθαρά γιατί είναι η μέρα και το έθιμο προστάζει να δώσεις σε όλους κάτι για να διατηρήσεις καλές σχέσεις. Οι συγκεκριμένες σοκολάτες είναι και οι πιο φθηνές στην αγορά.

  2. Tomo-choko (友チョコ). Από το tomodachi που σημαίνει φίλος. Αποτελούν τις σοκολάτες που θα δώσεις στους φίλους.

  3. Honmei-choko (本命チョコ). Μεταφράζεται ως η σοκολάτα των πραγματικών συναισθημάτων.  Οι σοκολάτες αυτές είναι είτε πιο φανταχτερές είτε πιο ακριβές είτε φτιαγμένες από τις ίδιες- σπιτικές. Οι σπιτικές ξεπερνούν όλες τις υπόλοιπες και θεωρούνται οι πιο σημαντικές για να λάβει κάποιος καθώς περιέχουν τα συναισθήματα αυτής που τις φτιάχνει. Οι Honmei-choko προσφέρονται στον αγαπητικό, σύζυγο και στο άτομο που θα ήθελες να κάνεις σχέση μαζί του.

Προσοχή! Για όλες τις σοκολάτες η ποσότητα που θα προσφέρεις μετράει!

Το 1978 η Ιαπωνική Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστικής σκεπτόμενη πως θα αυξήσει την αγορά της, επινόησε την 14η Μαρτίου ως την Άσπρη Ημέρα , η «ημέρα της απάντησης», όπου οι άντρες θα ανταπέδιδαν τις σοκολάτες που έλαβαν ένα μήνα πριν. Αρχικά ένα χρόνο πριν ονομαζόταν η «Ημέρα των Μαρσμαλόους»  (マシュマロデー Mashumaro Dē ) από μία εταιρεία που πρώτη σκέφτηκε τη μέρα απάντησης και πως σε αυτή, θα προσφέρονταν από τους άντρες στις γυναίκες μαρσμέλοους στις 14 του Μάρτη ως απάντηση των συναισθημάτων που τους προσέφεραν ένα μήνα πριν. Τελικά η Εθνική Ένωση Ζαχαροπλαστικής επικρατεί και η μέρα ονομάζεται σε Άσπρη Ημέρα καθώς προωθούν την αγορά άσπρης σοκολάτας.

Πλέον οι άσπρες σοκολάτες δεν είναι τόσο δημοφιλείς αλλά η προσφορά κάποιου δώρου μεγαλύτερης αξίας από αυτής που έλαβαν. Με τη διάδοση του sanbai gaeshi (三倍返し, επιστροφή εις τριπλούν) οι άντρες αναμένεται να κάνουν κάποιο δώρο μεγαλύτερης αξίας κι αυτό μπορεί να είναι το οτιδήποτε από κοσμήματα, λουλούδια, ρούχα. Με το να επιστρέψεις δώρο στην ίδια αξία δηλώνεις πως θέλεις να διακόψεις τη σχέση, ενώ το να μη δώσεις τίποτα δηλώνεις πως θεωρείς τον εαυτό σου ανώτερο.

Η πρακτική αυτή εξαπλώθηκε σιγά σιγά και στις γύρω χώρες.

 

Νότια Κορέα  και Άγιος Βαλεντίνος! 

 

Όπως και στην Ιαπωνία, οι γυναίκες προσφέρουν σοκολάτες στους άντρες στις 14 Φεβρουαρίου και οι άντρες ανταποδίδουν με κάποιο γλυκό που δεν είναι σοκολάτα όπως οι καραμέλες στις 14 Μαρτίου (Άσπρη Ημέρα). Οι βιομηχανίες έχουν αρχίσει σιγά σιγά να στοχεύουν και στα δύο φύλα για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ώστε να προσφέρουν και οι δύο. Στην Κορέα οι γυναίκες προσφέρουν σοκολάτες για να δείξουν πως νοιάζονται για το συγκεκριμένο άτομο. 

Η Ν. Κορέα πρωτοπορεί τραβώντας το γεγονός για ακόμα ένα μήνα. Έτσι, στις 14 Απριλίου έχουμε τη Μαύρη Ημέρα όπου όσοι δεν έλαβαν κάποιο δώρο είτε στις 14 του Φλεβάρη είτε στις 14 του Μάρτη, πηγαίνουν στα κινεζο-κορεατικά εστιατόρια για να φάνε μαύρα νουντλς (τα자장면 jajangmyeon) ώστε να θρηνήσουν για την εργένικη ζωή τους.

Η Ν. Κορέα έχει καθιερώσει στις 14 κάθε μήνα κάποιο γεγονός που να αφορά στην αγάπη. Ξεκινώντας από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο, οι γιορτές είναι: Candle Day, Valentine's Day, White Day, Black Day, Rose Day, Kiss Day, Silver Day, Green Day, Music Day, Wine Day, Movie Day, και Hug Day.

 

Εσύ τι θα κάνεις φέτος στις 14 Φεβρουαρίου ;-)

 

...για πιο πολλές πληροφορίες σχετικά με την Ασιατική κουλτούρα & μουσική, κάντε click στον Toc-Radio.gr, κάθε Κυριακή 13:00-14:00 και ακούστε live την P.V. N0Ona & την εκπομπή: "Senpai suki! Oppa saranghae!❤"

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Λούης Πατσαλίδης Greek tour: "Made in Cyprus"

14-Dec-2019

1/5
Please reload

Please reload