Cabaret17* για 1 & μόνο παρουσίαση την Κυριακή 10/3ου!

26 Feb 2019

…οι Βάκχες  του Ευριπίδη, μέσα από τη φόρμα του καμπαρέ σε σκηνοθεσία Γεωργίας  Καλογεράτου.

Η παράσταση Cabaret17 * είναι μια σκηνική μεταφορά των Βακχών του Ευριπίδη, μέσα από τη φόρμα του καμπαρέ, σε συνδυασμό με σύγχρονη μουσική. Επιλέξαμε  αυτές τις δυο διαφορετικές φόρμες, γιατί εντοπίσαμε μια πρωτογενή σύνδεση στην αμεσότητα που τις διακατέχει και την αφιλτράριστη, σχεδόν αδιάκοπη επαφή τους με την πλατεία, κατά συνέπεια με την κοινωνία. Ταυτόχρονα και το κείμενο του Ευριπίδη, αλλά και η συνθήκη του καμπαρέ (εστιάσαμε στο γερμανικό καμπαρέ του μεσοπολέμου και σε στοιχεία γερμανικού εξπρεσιονισμού, ιδιαίτερα της νέας αντικειμενικότητας, για την έρευνα μας) εμπνέουν ένα παιχνίδι μεταξύ  ελευθερίας και  ελευθεριότητας, επιτρεπτού και απαγορευμένου, πολιτισμού και φύσης και οδηγούν στο ξεγύμνωμα του ηθοποιού επί σκηνής, γιατί τα γεγονότα είναι τόσο μεγάλα που τον ξεπερνούν και τον αναγκάζουν να πάρει θέση σωματική, αλλά και ηθική πια.

 

Η διασκευή του κειμένου έγινε με κύριο στόχο να τηρηθεί η γραμμή της αφήγησης των Βακχών και να εξυπηρετηθεί η δραματουργία της παράστασης.  Ο λεκτικός αυτοσχεδιασμός δεν αντικαθιστά το κείμενο, αλλά συμπληρώνει τη σκηνική συνθήκη του καμπαρέ.

Ο θίασος αποτελείται από τέσσερις γυναίκες ηθοποιούς, οι οποίες εναλλάσσουν τους ρόλους επί σκηνής, σε μια συνεχή διαπραγμάτευση με τον εαυτό μας και τους απέναντι, σε μια προσπάθεια να σταθούμε απέναντι στα γεγονότα με βασικά θεατρικά μέσα : το μακιγιάζ, τα ρούχα- σημεία και τους εαυτούς μας.  Η επιλογή γυναικών για την συγκεκριμένη παράσταση αποτελεί ένα νεύμα προς το δεύτερο κύμα  του φεμινισμού και των θεωριών επιτελεστικότητας καθώς διαπραγματευόμαστε την φυλετική ταυτότητα και προσπαθούμε να  αντιστρέψουμε το ανδρικό βλέμμα – όπως το περιγράφει η Laura Mulvey στο άρθρο Visual Pleasure and Narrative Cinema-.

 

Γυναίκες αναλαμβάνουν να ερμηνεύσουν αντρικούς ρόλους, σε ένα κείμενο που μιλάει για τις γυναίκες, από τον τραγικό ποιητή που έχει προσεγγίσει περισσότερο απ’ όλους τη σκιαγράφηση γυναικείων χαρακτήρων.

 

Η επαφή με το κοινό είναι συνεχής, μέσα από το κείμενο, αλλά και μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς των ηθοποιών. Θελήσαμε να δουλέψουμε την ετοιμότητά μας απέναντι στα ερεθίσματα που προέρχονται από την πλατεία, με σκοπό να φέρουμε το κοινό σε εμάς, να το εντάξουμε στον σύμπαν της παράστασης.

Το κείμενο και ο αυτοσχεδιασμός εναλλάσσονται με διασκευασμένα, ειδικά για να εξυπηρετούν το είδος της  παράστασης, τραγούδια της ποπ κουλτούρας από καλλιτέχνες που δίνουν έμφαση στη μεταμφίεση, όπως η Lady Gaga,η  Lana Del Rey, κ.ά. Τα τραγούδια ερμηνεύονται ζωντανά από τις ηθοποιούς με συνοδεία πιάνου ως μια προέκταση του χαρακτήρα που υποδύονται.

 

*Ο τίτλος αποτελεί έναν φόρο τιμής στην παράσταση Dionysus in ’69 από την ομάδα The PerformanceGroup, σε σκηνοθεσία Richard Schechner.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Γεωργία Καλογεράτου
Παίζουν: Λίνα Ζαχαροπούλου, Κυριακή Ζήση, Πέπη Παπαδοπούλου, Δήμητρα Ταρούση
Πιάνο-Μουσικές Διασκευές: Χρήστος Αλεξανδρόπουλος
Χορογραφίες: Denise Κ. Γιαννοπούλου
Κομμώσεις: Κομμωτήριο New Image
Φωτογραφία Αφίσας: Γιώργος Μακρυδημόπουλος
Σχεδιασμός Αφίσας: Άννα Στριμενοπούλου

 

Cabaret 17 | Κυριακή 10 Μαρτίου στις  20:00 | Cabaret Voltaire | Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο | Γενική είσοδος: 5 ευρώ

1/3

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

"Η μέση διάρκεια ζωής των πλυντηρίων" στο θέατρο ΠΡΟΒΑ από την Παρασκευη 22 Νοεμβρίου

17-Nov-2019

1/5
Please reload

November 16, 2019

November 14, 2019

Please reload