Ftipsakia Week: 28/1- 4/2/2019 …χορταίνουν αλλά δεν παχαίνουν!

…τα no budget events της πόλης μόλις σερβιρίστηκαν! 

 

Ftip1#    "Μάνος Χατζιδάκις. Η διάλεξη για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης: 70 χρόνια μετά!":  Δευτέρα  28/01,  21:30 στο υπόγειο του Τέχνης.

 

Η διάλεξη για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης: 70 χρόνια μετά!

Ειδική τιμητική εκδήλωση στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Κ. Κουν

 

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ιστορική διάλεξη για το ρεμπέτικο που έδωσε ο Μάνος Χατζιδάκις στο Θέατρο Τέχνης, στις 31 Ιανουαρίου 1949. Στη διάλεξη αυτή, που θεωρείται ορόσημο για την αναγνώριση του ρεμπέτικου από τους αστούς και τους διανοητές, ο 24χρονος τότε συνθέτης μέσα στη δίνη του εμφυλίου, μίλησε με τόλμη και σαφήνεια για την ιδεολογία και την αισθητική αυτών των "περιφρονημένων" τραγουδιών, προβάλλοντάς τα ως "μια τέχνη γνησίως και μοναδικά ελληνική". Για να καταλήξει, προσκαλώντας στη σκηνή του θεάτρου τον Μάρκο Βαμβακάρη και τη νεαρή Σωτηρία Μπέλλου που τραγούδησαν επιλεγμένα ρεμπέτικα στο έκπληκτο κοινό.

 

Τιμώντας την επέτειο αυτή, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν οργανώνει τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019 στις 21.30 στο Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5) εκδήλωση με θέμα: "Μάνος Χατζιδάκις. Η διάλεξη για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης: 70 χρόνια μετά!".

 

Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, που θα διαβάσει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τη διάλεξη, αναλύοντας την κομβική σημασία της για την εποχή και την εξέλιξη του ελληνικού τραγουδιού. Παράλληλα, o Θοδωρής Οικονόμου θα παίξει αποσπάσματα από τις "Έξι λαϊκές ζωγραφιές" που συνέθεσε ο Χατζιδάκις το 1950 με πηγή έμπνευσης τα ρεμπέτικα. Τέλος, ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου, με το συγκρότημά του θα παρουσιάσουν τα ίδια τραγούδια που είχαν επιλεγεί ως αντιπροσωπευτικά μουσικά δείγματα στη διάλεξη του 1949. Μαζί του, στην κιθάρα, και ο ηθοποιός Γιάννος Περλέγκας.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται από το Θέατρο Τέχνης Κ. Κουν, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής "Φοίβος Ανωγειανάκης".

_________________________________________________

Ftip2#    "Με μια αναπνοή" στη Μουσική Βιβλιοθήκη:  Τρίτη 29/1/19, 20:00 στο Μέγαρο Μουσικής.

 

Η παράσταση "Με μια Αναπνοή" θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στον Πολυχώρο "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο και με τη στήριξη της διοργάνωσης "Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου" του Δήμου Αθηναίων.

 

Ο Νίκος Ξυδάκης και η Όλια Λαζαρίδου παρουσιάζουν ένα ποιητικό αφήγημα σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος της παράστασης παρουσιάζεται ο Λάμπρος του Διονυσίου Σολωμού, μια από τις πιο αινιγματικές μορφές του έργου του. Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου και ο μουσικός Μιχάλης Νικόπουλος θα μας αφηγηθούν τη σκοτεινή ιστορία του σαν ένα λαϊκό τραγούδι.

 

Στο δεύτερο μέρος της παράστασης ο Νίκος Ξυδάκης ερμηνεύει, σαν έναν εσωτερικό μονόλογο, ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού μελοποιημένα από τον ίδιο. Τον συνοδεύει στο κανονάκι η Έφη Ζαϊτίδου.

 

Μουσικοί: Μιχάλης Νικόπουλος, Έφη Ζαϊτίδου

_________________________________________________

Ftip3 #   2019 Κινέζικη Πρωτοχρονιά στην Αθήνα: Τρίτη 29/01, Τετάρτη 30/01.

Το 2019 βάσει του Κινεζικού ημερολογίου είναι η χρονιά του Χοίρου που συμβολίζει την οικογένεια και το σπίτι και γιορτάζουμε την Κινεζική Πρωτοχρονιά με ένα διήμερο εκδηλώσεων στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

 

Θα γνωρίσουμε τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Κίνας μέσα από την παραδοσιακή κινεζική μουσική, τα ακροβατικά, την Όπερα Kunqu, το κουνγκ-φου και το χορό. Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν διάφορα εργαστήρια χαρτοκοπτικής, καλλιγραφίας, ζαχαρωτών, κινέζικου φαγητού, κατασκευής χαρταετών κ.α.

 

Πρόγραμμα:

• Τρίτη 29/01: Εργαστήρια από 11.00 έως 17.30 – Παραστάσεις: 14.00

• Τετάρτη 30/01: Εργαστήρια από 11.00 έως 17.00 – Παραστάσεις: 14.00

 

Σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα θα υπάρχει κινεζική κουζίνα και παρουσίαση κινεζικής τέχνης.

_________________________________________________

Ftip 4#   Διάλογοι του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος: Κινέζικη Πρωτοχρονιά: Tετάρτη 30/01, 17:30

 

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, συνεχίζοντας το εορταστικό κλίμα της περιόδου, καλωσορίζουν τη νέα χρονιά με μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά. Την ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, το κόκκινο κυριαρχεί και το έτος του Σκύλου αναμένεται να διαδεχθεί η χρονιά του Χοίρου. Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ συναντούν την Κίνα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 30 Ιανουαρίου 2019, ξορκίζουν την κακοτοπιά, και, μακριά από τα δαιμόνια πνεύματα, γνωρίζουμε την κινέζικη κουλτούρα, τους συμβολισμούς και τις παραδόσεις της.

 

Η πρώτη εκδήλωση της σειράς ΔΙΑΛΟΓΟΙ για το 2019 θα φιλοξενήσει μια ανοιχτή συζήτηση με το κοινό και εκπροσώπους του κινέζικου πολιτισμού στην Ελλάδα, με θέμα τις νοητές γέφυρες που συνδέουν την Κίνα με την Ελλάδα, σε επίπεδο ιστορίας, νοοτροπίας και παραδόσεων, παρά τη φαινομενικά μεγάλη απόστασή τους. Επιπλέον, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα παραδοσιακό εορταστικό πρόγραμμα που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ζωντανή μουσική, επίδειξη πολεμικών τεχνών, χορό με τον δράκο, το κατεξοχήν εμβληματικό μυθολογικό ζώο της Κίνας, και πολλές ακόμη εκπλήξεις.

 

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει η Πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, κυρία Zhang Qiyue. Τη συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και με το κοινό θα συντονίσει η δημοσιογράφος, κυρία Άννα-Κύνθια Μπουσδούκου.

_________________________________________________

Ftip5 #   Στο Nτιβάνι του ΙΑΝΟΥ - Γιώτα Νέγκα: Τετάρτη 30/01, 20:30

Η Γιώτα Νέγκα στο "Nτιβάνι του ΙΑΝΟΥ" με τον Παναγιώτη Καλατζόπουλο. Μία, μη πολιτικά ορθή, συνέντευξη-εξομολόγηση. Μια τρυφερή ανάκριση που καταλήγει σε τραγούδι.

 

Λίγα λόγια για τον νέο κύκλο "Στο Nτιβάνι του ΙΑΝΟΥ":

Οι καλεσμένοι θα συζητάνε πίνοντας, όπως ακριβώς πριν και μετά τις πρόβες, με μόνη διαφορά… μπροστά σε κόσμο. Θα ερωτηθούν για τα παιδικά τους χρόνια, τα τραύματα και τις δυσκολίες της ενηλικίωσης και της φήμης· την τέχνη τους και τις πιο αστείες ιστορίες, που έχουν όλοι κάπου κρυμμένες.

 

Ο κύκλος συναντήσεων "Στο Nτιβάνι του ΙΑΝΟΥ" πραγματοποιείται στο café του ΙΑΝΟΥ.

_________________________________________________

Ftip6#   "Αφιέρωμα: Ισπανία" Συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας δήμου Αθηναίων: Πέμπτη 31/01, 20:30, στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας

 

H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία θα διατίθενται την ημέρα της παράστασης στα ταμεία του θεάτρου από 11:00 έως 17:00.

 

Κύκλος "Εθνικές Μουσικές". Η Ισπανία μέσα από τη μουσική της, αλλά και ως πηγή έμπνευσης.

 

Η Συμφωνική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων εμπνέεται από την ισπανική μουσική και υποδέχεται το κοινό σε μία ατμοσφαιρική μουσική βραδιά την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου στις 20:30 στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, προσφέροντάς του τη δυνατότητα να γνωρίσει την Ισπανία μέσα από τη μουσική της.

 

Η Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Άλκη Μπαλτά, συμπράττει με τον διακεκριμένο σολίστα Boyan Ivanov Doychev σε μία συναυλία, που θα ταξιδέψει τους ακροατές στη μουσική κουλτούρα της Ισπανίας, παρουσιάζοντας διαφορετικές πτυχές της μέσα από ποικίλα ακούσματα.

 

H συμμετοχή του σολίστ Boyan Ivanov Doychev πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Βουλγαρίας και του Συλλόγου Φίλων της Κιθάρας "Δημήτρης Φάμπας".

 

3 Ισπανικά λαϊκά τραγούδια (εναρμ. F. G. Lorca)

Joaquin Rodrigo: Concierto de Aranjuez, για κιθάρα και ορχήστρα

Σολίστ: Boyan Doychev

Manuel de Falla: Ο Μάγος Έρως. Σουίτα μπαλέτου

Jules Massenet: Σουίτα μπαλέτου από την όπερα Le Cid

_________________________________________________

 

Και μην ξεχνάτε…

παραμείνετε περίεργοι,

παραμείνετε ιδιαίτεροι

μα  κυρίως παραμείνετε ελεύθεροι! 

Μπορείτε να ακούσετε πρώτοι & live τα Ftips της εβδομάδας, κάθε Δευτέρα 17:30-19:00 στον Toc-Radio.gr, από την εκπομπή της Stacey “FtheList”.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

"Η μέση διάρκεια ζωής των πλυντηρίων" στο θέατρο ΠΡΟΒΑ από την Παρασκευη 22 Νοεμβρίου

17-Nov-2019

1/5
Please reload

November 16, 2019

November 14, 2019

Please reload