Η κριτική του Θεατή για την παράσταση: «Η στρίγγλα έγινε αρνάκι;»

…στο γνωστό κλασσικό έργο το «Ημέρωμα της Στρίγκλας», ο μεγάλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ δεν βάζει ερωτηματικό. Αφήνει να εννοηθεί ότι προφανώς αρνάκι έγινε η στρίγκλα!

Βρέθηκα λοιπόν στο θέατρο ΕΝ-Α, στο Ωδείο Έντεχνον για να παρακολουθήσω το έργο του Σαίξπηρ ή τουλάχιστον έτσι νόμιζα...

 

Το έργο λοιπόν, κρατάει την ιδέα του κειμένου, δηλαδή ο Πετρούκιος θέλει να παντρευτεί την Κατερίνα, βλέπε στρίγκλα, η οποία με την παραξενιά, το μπρίο και τη δυναμικότητά της διώχνει κάθε υποψήφιο γαμπρό.

 

Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΗ:

 

Το κείμενο λοιπόν είναι πειραγμένο, ο συγγραφέας κρατάει τον σκελετό της ιστορίας του Σαίξπηρ και γράφει εκ νέου ένα κείμενο που θυμίζει περισσότερο κακογραμμένη επιθεώρηση.

 

Υπερβολικό σε σημεία έως και σαχλό, πολύ κουραστικό και βαρετό με μερικές σταγόνες γέλιου. Κρατάει την ποιητικά γραμμένη διαλογική φόρμα.

 

Ας μιλήσω λίγο για την σκηνοθεσία. Κατά τη γνώμη μου ήταν άνευρη, δεν είχε κάτι το αξιόλογο. Σε πολλά σημεία έτσι και αλλιώς η παράσταση θύμιζε παιδική παράσταση δημοτικού σχολειού. Άστοχο δε, βρήκα το οτι κάποια στιγμή η ιστορία εξελίσσεται μέσω τηλεόρασης και το κοινό παρακολουθεί μέρος της από οθόνη που όλο αυτό θυμίζει –ερμηνεία & στήσιμο- βιντεοταινία του ‘80. Σε γενικές γραμμές το στήσιμο του έργου θυμίζει περισσότερο παράσταση σχολείου, παρά θεάτρου.

 

Οι αντρικοί ρόλοι είναι πολύ καλοδουλεμένοι. Εξαιρετική η απόδοση του Πετρούκιου. Η ερμηνεία του ρόλου της Κατερίνας-Στρίγγλα πραγματικά κακός, υπερβολικός, υστερικός, κουραστικός. Περισσότερο θύμιζε επιθεώρηση και μια προσπάθεια να υποδυθεί ...Σεφερλή! Η σκηνική παρουσία κουραστικότατη, στα σημεία δε που ήθελε να δείξει τη δυναμικότητα της ή ακόμα και τον θυμό της θύμιζε σε στήσιμο από Καράτε Κιντ μέχρι Χελωνονιντζάκια με όλες τις καρατέκα φιγούρες της που πραγματικά δεν υπήρχε λόγος.

 

Σε γενικές γραμμές μια μέτρια παράσταση.

ΕXTRA INFO:

 

Η ομάδα ΕΝ-Α συστήνεται στο κοινό και ανεβάζει τα έργα της στο κτίριο του ωδείου Έντεχνον. Στην είσοδο του κτιρίου, στο χώρο του πάρκινγκ, που έχει διαμορφωθεί ωραία αισθητικά, με διάφορα κεραμικά στους τοίχους και έναν μικρο καλαίσθητο κήπο στο πλάι, μας υποδέχτηκαν ζεστά, προσφέροντας μας ένα ποτήρι κρασί όση ώρα περιμέναμε. Στο υπόγειο του κτιρίου βρίσκεται η μικρή θεατρική σκηνή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

 

«Η στρίγγλα έγινε αρνάκι;» του Κώστα Παπαπέτρου

Διανομή: Ελπίδα Αμίτση, Χρίστος Γεωργίου, Μιχαήλ Άγγελος Δρόσος, Μαρία Ζαχαριάδου, Αθανασία Κατσηδήμα, Νίκος Παπαγιάννης

Σκηνοθεσία:Ελπίδα Αμίτση

Μουσική: Δημήτρης Παριανός

Σκηνικά-Κοστούμια: Νίκη Ελευθερίου

Φωτισμός: Άρτεμις Λογαρά

Φωτογραφία, Video: Γιώργος Κλήμης

Επιμέλεια trailer: Δημήτρης Παριανός

Θέατρο ΕΝ-Α: Σουρή και Μαλαγαρδή 95, Κορυδαλλός

Τηλέφωνο κρατήσεων: 6987 154 814

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 μέχρι 25/05/2019

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Γενική Είσοδος: 12€ , Φοιτητές – Άνεργοι 8€

Προς ενίσχυση των σκοπών των ΕΝ.Π.ΑΝ.

Υπό την αιγίδα: WORLD PHILOSOPHICAL FORUM και UNESCO.

 

*****

Μπορείτε να ακούσετε live κάθε Τρίτη στις 15:30 τον Γιώργο Ειρηνάκη, στον Toc-Radio.gr, στην εκπομπή «Blender»! Ένα μουσικό μαγκαζίνο που ταράζει τα μεσημέρια της Τρίτης! Επικαιρότητα, τηλεόραση, ταινίες, σειρές, βιβλία, ολίγον από ζώδια, ελληνικές & ξένες μουσικές επιλογές των ακροατών… Ακούστε την εκπομπή ΕΔΩ & γίνεται μέλη της ομάδας της εκπομπής ΕΔΩ!

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

"Η μέση διάρκεια ζωής των πλυντηρίων" στο θέατρο ΠΡΟΒΑ από την Παρασκευη 22 Νοεμβρίου

17-Nov-2019

1/5
Please reload

November 16, 2019

November 14, 2019

Please reload